Driehoeksverhoudingen …………………. Voor Beginners III

Triade

Hemelse Triades zijn zo ongeveer het Heiligste van een geloofsleer. Er is niets zo ‘Goddelijk’ te benoemen, als die Drieëenheid. De bijbehorende kerkordes weten hun Triade beslist ‘Authentiek aan God’ neer te zetten. Logisch natuurlijk, omdat het tevens hun eigen ‘Visie’ is van, hoe deze Drieëenheid te verklaren is en hoezeer ze die verklaring serieus nemen. Daarbij gaan ze meestal uit van een bijzondere ‘waarneming’, of anders wel van iemand, die als mens zich een ‘Woordvoerder’ heeft genoemd van zo’n Hemelse Triade. Mozes is daar een voorbeeld van. Voor het Joodse geloof bestaat hun Triade uit God, Mozes en Abraham. Nou, er zijn mindere voorbeelden te geven.

Maar er is een verschil tussen de Christelijke kerkordes en om het even welke andere. De andere kerkordes hebben hun vereringsrites, hun Goddelijk Woord te verklaren aan de gelovigen en ook hun persoonlijke manier van ‘vertegenwoordigen van de geloofsleer’ en houden zich voor de rest bezig met ‘dienstbaarheid’ aan die verering. De christelijke kerk gaat daarbij een stap verder. Die beschouwt zichzelf als zijnde een ‘verlengstuk’ van de Triade! De Protestantse Kerk zal niet tornen aan de Triade Zelf. De Protestanten hebben hun aandacht gericht op die andere Triade: ‘Liefde, Ziel en Waarheid’, waarbij die kerkorde graag gaat voor de derde, de Waarheid. Zij vind die Waarheid in het Woord Gods en het Woord Gods is de Bijbel. Dus kauwen en herkauwen ze ieder woord van de Bijbel, om achter de Waarheid te komen. Dat is hun ijkpunt. Zij menen Gods Wil te kennen, door zich te beroepen op hun (kennis van de) Bijbel. En zoveel meningen die Protestantse dominees allemaal kunnen hebben, zo ook lijkt het wel, alsof er net zoveel aantallen afscheidingen binnen die kerkorde gevormd zijn. Dat kent de RK Kerk niet. Hoeveel verschillende opvattingen pater, diakens, pastoors, bisschoppen, kardinalen of zelfs Pausen onderling ook hebben; de RK Kerk blijft één Kerk. Dan lijkt het dus, dat het met die verschillende stromingen wel meevalt. Dat doet het echt niet, maar niemand binnen de RK Kerk wil breken met de ‘Moederkerk’. Dat voelt als een gezin, waar de kinderen de ouders niet meer willen zien. Dus die eenheid houden we nog wel even. Het bevordert de stabiliteit van het Kerkbeeld. Nadeel is wel, dat de macht en gezag van die Moederkerk zo groot is, dat andersdenkenden met hun visie met gemak onder het Roomse Tapijt kunnen worden geveegd.

Terug nu naar de Triade. De RK Kerk maakt het, ten opzichte van andere christelijke richtingen, helemaal bont, door zonder blikken of blozen te verkondigen, dat de Heilige Geest Zichzelf heeft verbonden aan hun kerk. En dat Jezus de stichter is van hun kerk. En dat die kerkorde daarom de Sacramenten mag toepassen waar en wanneer ze dat maar willen en vooral onder welke voorwaarden. En dat alles met dezelfde Heilige Betekenis als het oorspronkelijke Gebaar. In tegenstelling tot andere kerkordes, die het meestal hebben van verering en/of aanbidding van hun Triade, wordt van de RK gelovige verwacht, dat hij of zij hun kerkorde als recht evenredig beschouwt aan de Heiligheid van die Triade.  Dat is ongehoord. Er is op de hele wereld geen andere kerkorde te vinden, die de brutaliteit heeft, om zich in doen en laten te meten met de Goddelijkheid Zelf!

Nu kan men de vraag stellen: Wat heeft de eenvoudig gelovige mens te doen met (kennis van) zo’n Hemelse Triade. Kunnen we daar iets mee? Nou, en of we daar iets mee kunnen! In de Ziel van iedere mens leeft de Ziel van God. Hij is, om het eens wetenschappelijk te zeggen, ons ‘religieus DNA’. Ieder mens heeft dat DNA van God, maar ook is ieder mens zo uniek, dat ook zijn Goddelijk religieus DNA uniek is. Dit is, wat we bedoelen met: ‘God kent iedere Mensenziel nog voordat deze is geboren in een mens.’ De DNA is immers al bepaald en niet door de ouders, maar door de Oorsprong van Liefde. In ieder mens leeft dus die Hemelse Triade als deel van de menselijke Ziel. De menselijke Ziel, die de DNA van zijn Schepper heeft meegekregen, om er vervolgens in een mensenleven al dan niet blijk van te geven.

Zo de Hemelse Triade dus een Hemelse Verbondenheid heeft met iets van in de wereld, dan is het met de Mensenziel. Vormt deze Mensenziel dan een vierde punt aan deze Triade? Neen. De Triade blijft intact, zoals deze altijd is geweest en altijd zal blijven. Maar waar staat dan die gelovige Mensenziel? Die staat, waar hij moet staan, om zo Volledig Eén te (leren) zijn met De Vader, de Zoon en de Heilige Geest, of met onze Protestants voorbeeld: De Ziel, de Liefde en de Waarheid. De menselijke Ziel staat Recht in het Midden van de Triade. Zo zal de mens leren, om ‘Naar Gods Beeld’ zijn Ziel te leven in een wereld vol opdrachten, kansen, vergissingen, leven, dood, vreugde, verdriet, noem het maar. Het is de wereld ten volle van zijn Schepper en zo de Schepper ten volle van zijn Mensenkind. En daar heeft iedere christelijke kerkorde en met name de RK Kerkorde zich niet in te mengen en zich dus geen Oordeel te vormen over de Ziel van die mens, om die vervolgens te verkondigen als ‘De Mening van God’. Hemelse Triades zijn als oesters: Zij openen zich  en tonen de Parel van de Ziel aan de wereld. Totdat er iemand met zijn vingers aan wil komen. Dan sluit de oester zich. En de Parel van de Ziel is dan alleen nog met geweld te veroveren. Wie de geschiedenis van de RK Kerk erop naslaat, weet waartoe die op dat punt in staat is geweest. Tegenwoordig wordt er niet meer gevochten binnen deze kerkorde. Gelukkig maar. En toch: slechte Tafelmanieren hebben ze nog altijd.

 

Geef een reactie