Meester van uw Ziel

Ziel III

Of u nu een religieus gelovige bent of niet, u bent een uniek mens. Met al uw voors en tegens, met al uw talenten en minder goede eigenschappen. Er is op de hele wereld geen tweede mens te vinden, die een kopie is van uw persoon. Hoe komt dat? Het antwoord lijkt religieus te klinken, omdat religieuze organisaties die term ook gebruiken en die vervolgens aan hun Godsbeeld hebben vastgeknoopt. De term, die u om een of andere reden dient toe te passen in Godsbeleven, kerkbezoek, Bijbel, Koran, Torah of hoe de Boeken ook allemaal mogen heten en hoe de Goden allemaal (dienen te) worden aangesproken. Maar zelfs indien u geen enkele verbondenheid heeft met om het even welke kerkelijk gedachtegoed, dan nog is uw persoon onlosmakelijk verbonden met uw eigen Ziel.

Ieder mens heeft de Macht en Gezag over zijn eigen Ziel. Of hij nu een atheïst is, of diepgelovig. Of hij nu een goed mens is of een zware crimineel. Of de mens nu mensenlevens redt, of ze juist vermoordt, de Ziel is eigen aan de mens, zoals zijn vingerafdrukken dat ook zijn. De Ziel van de mens is zijn mystieke DNA. En nu heb ik wel eerder geschreven, dat hij door dat DNA met God verbonden is, maar daar heeft een atheïst niet zoveel aan. Dus hou ik het vandaag ‘aards’. De Ziel van die mens is de basis van zijn persoon. In de Ziel kan men spreken van ruimte, waarin Liefde kan ademen en leven. Hoe meer ruimte in de Ziel, hoe meer de Liefde zichtbaar wordt. Die Liefde is zelf niet te vernielen, maar kan wel onder druk komen te staan, indien de ruimte in de Ziel afneemt. Dat kan gebeuren, doordat de mens zijn Ziel ‘veronachtzaamt’. Dat kan op verschillende manieren: de mens kan zijn Ziel bijvoorbeeld onder invloed laten komen van negativiteit, zoals Haat er een is. Haat vernielt de ruimte voor beleving van Liefde in uw Ziel, zoals een hooligan huishoudt in uw eigen huis.

Een mens moet zich alleen daarom al niet inlaten met Haat. Maar hij dient het ook zelf niet toe te passen. Wie Haat, breekt de ruimte in zijn Ziel af. Hoe kan je nu voorkomen, dat je jezelf in een situatie brengt, waarin Haat je Ziel binnensluipt? Om dat te kunnen begrijpen, moeten we eerst de lijn volgen. Wanneer iemand jou iets lelijks aandoet, dan wil je als mens gerechtigheid. Indien gerechtigheid niet wordt verkregen, dan kunnen gevoelens van wraak opkomen. En als die wraak in de praktijk ook niet uitvoerbaar blijkt, dan volgt praktisch en onvermijdelijk de Haat. Wie eenmaal zich met Haat in zijn Ziel geconfronteerd weet, die zal gaandeweg merken, dat de Liefde, die hij had voor het leven en de Goede dingen, langzamerhand wordt ‘vergiftigd’ door die Haat. En de mens zal merken, dat hij in zijn hele doen en laten door die Haat verteerd wordt. En dat hij de Haat gaat afreageren op de mensen, die hem in feite lief zijn, omdat hij die Haat niet de baas kan. Want zo is het wel: De mens dacht zijn recht op Haat te mogen leven, maar in feite gaat de Haat jouw leven geheel overnemen. Weg dus met die Haat, als uw leven u Lief is!

Haat kan alleen zijn Macht ontnomen worden, als u diegene, die een dergelijke Haat blijkbaar bij u heeft opgeroepen, vergeeft voor wat hij u heeft aangedaan en waardoor u (hem) bent gaan Haten. Wanneer u dat gedaan heeft, dan zal de Haat zijn kracht in uw Ziel verloren hebben en uiteindelijk vertrekken. Ik kan hier nu Jezus er wel bij halen, die ook opriep, om ‘uw vijand te vergeven’, maar ook zonder die religieuze woorden is het simpel waarheid. En daarom wees Hij ons op die handeling. Ook voor de gewone ‘atheïst’ is het belangrijk, om zijn Ziel schoon te houden van Haat.

Blijf de Meester over uw eigen Ziel, is mijn advies. Gaat u regelmatig ter kerke, dan luistert uw ziel ongetwijfeld naar de Goede Boodschap van Liefde. Het zal zich gesterkt weten en hopelijk zichzelf herkennen in woorden van Liefde. Dat zou een heel goede reden zijn, om naar de kerk te gaan. Er zijn mensen, die zo onzeker zijn in hun Ziel, dat zij absoluut niet buiten dat wekelijks bezoek kunnen. Niets op tegen. Zolang u maar beseft, dat uzelf de Koning bent van uw eigen Ziel. Met alle rechten en plichten, om die Ziel goed te verzorgen. En dat doet u niet, door alles te verzekeren met macht, waardigheid, aanzien en rijkdom van de wereld. Soms heeft uw Ziel veel meer te leren van eenvoud, dan van overdaad. En dan is het aan u, om dat ook weer van uw Ziel te leren. Want u mag er de Koning over zijn in uw leven, een sylabe veranderen aan uw Ziel gaat u niet lukken. Probeer maar eens uw DNA te veranderen. Die Macht heeft u eenvoudig niet. Zo is het ook met de mystieke DNA van uw Ziel. Die Liefde behoort een mystieke Iemand Anders toe.

Geef een reactie