‘Wie goed doet, goed ontmoet.’ Een mooi spreekwoord, waar iedere priester of dominee, die even zonder ‘preekstof’ zit, zich op kan richten. Want de hele Boodschap van Jezus kan men met die ene zin formuleren. De christelijke kerkordes hebben dit spreekwoord letterlijk genomen en vooral naar zichzelf toe. Uit het spreekwoord zou men kunnen concluderen, dat ‘wie kwaad doet, kwaad ontmoet.’ Is dat zo? Ja. Dus wat dat betreft, mag men dat spreekwoord ook omkeren. De Engelsen hebben daar een prachtige samenvoeging van. Die zeggen: ‘What goes around, comes around.’ En dat is bijna niet te vertalen met een Nederlandse variant. Maar ik ga het toch proberen: ‘Wat gegeven wordt, wordt ook verkregen.’
In de schepping is altijd ‘harmonie’ zichtbaar. Er is een ‘onzichtbare’ orde, dat alles in ‘evenwicht’ zal houden. Goedschiks of kwaadschiks. Of het de mens, (die zich beschouwt als de ‘heerser’ over de wereld) nu uitkomt, of niet. Dat kan men werkelijk overal op toepassen. Het ontstaan van een oorlog is altijd het gevolg van laksheid van politieke besluitvorming, om de agressor te beteugelen. Maatschappelijke protesten zijn altijd het gevolg van minachting door het ‘establishment’ van die protesterenden. Een politiek klimaat, dat teveel naar ‘rechts’ buigt, zal ooit weer teveel naar ‘links’ buigen. Overal, waar het evenwicht wordt verstoord, zal een reactie komen, die de verstoring zal opheffen. Het kan even duren, maar gebeuren zal het.
Maar zelfs ook tijdens ziekteperiodes van mensen. Een kind, dat met een ernstige ziekte in een ziekenhuis ligt, krijgt extra aandacht en Liefde. Niet omdat het zo moet, maar omdat het een ‘evenwicht’ biedt tegen de ‘kracht’, die de ziekte op het kinderleven heeft. Wanneer een mens overlijdt, dan is de rouw van de nabestaande alleen te (ver)dragen, door de Liefde en aandacht, die hij of zij krijgt tijdens dat rouwproces. De Liefde, die het ‘evenwicht’ vormt, omdat het Leven zelf plots een trieste zwaai heeft gemaakt. Het evenwicht wordt hersteld, door ‘troost’ als contragewicht aan de ‘rouw’ vast te maken. Om ‘Liefde’ als contragewicht aan ‘pijn’ vast te maken. Daarom is een gebed voor een zieke een eerlijke ‘poging’, om met de Liefde van de biddende, die zelf weinig kan doen aan het verhelpen van de ziekte, toch dat ‘evenwicht’ te bereiken. Een kaars opsteken helpt echt, al denkt u van niet. De kaars zelf is immers het symbool van uw ‘helpende hand’, de boel weer in evenwicht te krijgen.
Tegenkrachten in maatschappelijk opzicht zijn net zo noodzakelijk. Om ‘respect’ vast te maken aan ‘protest’ en om ‘allertheid’ vast te maken aan ‘agressor’. Die tegenkrachten zijn nodig, om de boel ook hier in evenwicht te krijgen en te houden. Zo beschouwd is het een maatschappelijk drama, indien regeringen zich ‘sociaal’ willen profileren en ‘politiek correcte laksheid’ tonen, indien een maatschappelijke zwaai ontstaat, die niets moet hebben van het bestaande ‘evenwicht’. De protesten tegen een dergelijk beleid zullen het terechte contragewicht vormen. En wanneer regeringen dat blijven negeren, dan zullen de protesterenden slaags raken met die maatschappelijke agressors. En dan heb je een burgeroorlog. Tja, regeringen, die alleen maar in pluche denken en in mooie baantjes, die krijgen wat hen toekomt: ‘Herrie in de tent!’
Uw Ziel leert in het leven, om evenwicht met zichzelf te krijgen en te behouden. En ook daarin redt u het niet, indien u met een balansverstoring te maken krijgt en dan roept: ‘Gaat wel weer over’. Want dat doet het niet vanzelf. Uw Ziel zal alles doen, om dat Evenwicht te vinden, goedschiks of kwaadschiks. U bent Heer en Meester van uw Ziel, zodra het om invloeden gaat van buitenaf. Maar met uw eigen Ziel heeft u een dienende relatie. (Ziet u wel: ‘evenwicht!’) Meester en dienaar tegelijk. Zo is uw Ziel ook uw dienaar in de Liefde, maar zij is ook uw Meester, zodra u gaat denken, dat u die Liefde alleen voor uzelf kan houden. Want die Liefde is van en voor iedereen. (Evenwicht!) En indien u maar een beetje Liefde geeft aan de wereld, dan zal u ook een beetje Liefde terugontvangen. ‘What goes around, comes around’.
Sluit vrede met uw Ziel. Geef uw Ziel, wat ze vraagt en geef uw Liefde aan de wereld. Dezelfde Liefde, die de Ziel aan u geeft. U zult de Liefde van de wereld terugontvangen, die u dan weer in uw Ziel kan doen leven. Als Jezus zegt: ‘Hebt uw naaste Lief als uzelf’, dan bedoelt Hij dit.
Een mens kan zich beschouwen als heerser over de wereld. Zolang hij dat blijft denken, zal de Ziel hem vroeg of laat op zijn knieën dwingen. Goedschiks of kwaadschiks. Maar indien een mens zijn wezen dienstbaar zal tonen aan de wereld, dan zal zijn Ziel hem dienen met alle Liefde, die het heeft, om de mens in eeuwigdurend evenwicht te houden met zichzelf en met de Schepping.