Positief Tegenoffensief

Cliniclowns

‘Alles, wat recht en waar uit uw Ziel komt, heeft waarde’. Dat geldt zowel in positieve, als ook in negatieve zin. Een negatief Beleven uit uw Ziel levert uit zichzelf simpelweg afbraak op, terwijl een positief Beleven een scheppende en zelfs ook helende, genezende werking heeft. Het is eigenlijk om die reden, dat de negativiteit uit een Ziel het nimmer zal winnen van de positiviteit. De reden is simpel: ‘positiviteit zal Zichzelf nooit vernietigen, terwijl negativiteit niet alleen de ruimte van positieve Energie kan beïnvloeden, maar ook uit is op zelfvernietiging.’ Iets anders kan het immers niet. Maar kan negativiteit dan toch waarde hebben voor uw Ziel? Het lijkt immers logisch, om negativiteit simpelweg uit te roeien. Toch is er wel een zinnige verklaring te geven, dat negativiteit veel goeds kan bijdragen aan een positief Beleven in uw Ziel, al komt dat natuurlijk niet van de negativiteit zelf. En dat zinnige heeft alles te maken met uw persoonlijke Triade: Liefde, Waarheid en Ziel.

Laat ons eens eenvoudig beginnen en een zieke in een ziekenhuis als voorbeeld nemen. En we doen het meteen stevig: het is een kind. De ziekte van dat kind heeft in zijn belevingswereld een ‘negatieve‘ invloed. Het kind kan niet doen, wat het zou willen en het moet accepteren, dat hij of zij in bed moet liggen. Negatiever kan het niet worden voorgesteld. En wat gebeurt er? In plaats van het simpelweg accepteren van de ziekte en het daarbij te laten, beginnen ouders, grootouders, vriendjes en vriendinnetjes een ‘tegenoffensief’ tegen die negativiteit! De bestrijding van de ziekte mag dan in handen liggen van de doktoren, maar voor de rest wordt het kind overladen met beterschapskaarten, knuffels, bezoekjes, schooltekeningen, Cliniclowns, noem maar op. De negativiteit, die de ziekte bij dat kind teweegbrengt, wordt letterlijk bestreden met positieve Energie. En nu komt het: ‘Die positieve energie zou anders in de Ziel van al die omstanders nooit zijn losgekomen, of zelfs maar gevoeld, als die negativiteit zich niet zo uitdrukkelijk had gemanifesteerd!’ En zo kan het kind zijn ziekte dragelijk(er) ondergaan.

Nu zijn er natuurlijk christelijke malloten, die om die reden een ziekte wel als gewenst beschouwen. Er valt immers voor de zieke en voor de omstanders wat van te leren, zo redeneren zij. Moeder Theresa (‘Trees van Calcutta’) bijvoorbeeld zag er geen probleem in, om mensen meer te laten lijden, dan noodzakelijk, omdat de lijdende mens dan ‘dichter bij Christus komt’. Nou, voor een deel heeft ze gelijk gekregen. Haar meervoudig verstandelijk gehandicapte zwakzinnigheid, waarvan zij met die redenering blijk gaf, heeft haar wel mooi het Katholieke Predikaat ‘Heilig’ opgeleverd. En geheel in lijn met Onze Theorie: Zonder die ziekelijk zwakzinnige redenering als ‘Recht in de Leer’ te beschouwen, had zij van die Kerk die onderscheiding nooit gekregen. Wat natuurlijk wel wat zegt over het beoordelingsvermogen van de RK Kerk aangaande Heiligheid, maar da’s iets voor een andere keer.

Het moge natuurlijk duidelijk zijn, dat een ziekte sowieso een ‘negatieve’ invloed heeft op een mensenleven. De zieke kan zijn leven niet leven, zoals hij zich dat wenst en ziet daarbij ook kansen voorbijgaan, om in dat leven iets (positiefs) te leren. Of misschien toch, als hij, zelfs in zijn misschien beperkte vermogens, plots als een halve Engel naar voren kan treden, als hem gevraagd wordt, zich over een zieke medemens te ontfermen. Daarnaast kan een zieke juist door (de tijdsduur of de ernst van) zijn ziekte, ook wel degelijk iets leren over zichzelf. Hij kan vrede sluiten in zijn Ziel met zijn Liefde en Waarheid. Misschien kan hij voor het eerst van zijn leven stilstaan bij de werkelijke waarde van Leven. Ook dat is ‘positief‘, beste mensen! Iemand, die altijd van God los heeft geleefd en plotseling geconfronteerd wordt met een hartaanval, hij zal er (veelal) een heel ander Levensbeeld van overhouden, dan voor die tijd. Soms kan een ziekte de zieke dus een pas op de plaats doen maken. En zo kan ‘negativiteit’ werkelijk een ‘positief tegenoffensief’ teweeg brengen in de eigen Ziel. Zolang de mens dat in zijn Ziel maar wil blijven zoeken, dan zal hij het vinden. Zo staat het ook ergens in de Bijbel en zo is het ook. Want:   ‘Alles, wat recht en waar uit uw Ziel komt, heeft waarde.’

 

Geef een reactie