Standpunt Van De Deskundige

logo

De invloed van de maatschappij op het menselijk denken is heel groot. De publieke opinie wordt voornamelijk bepaald door de kennis, die mensen van zaken denken te hebben, of de geloofwaardigheid van de berichtgeving, die ze tot zich nemen. Altijd is er wel sprake van ‘beïnvloeding’ van hun mening door derden. En merkwaardig genoeg geven mensen een zekere mate van vertrouwen aan hen, die als ‘deskundig’ op dit of dat terrein worden voorgesteld. Waarom is dat zo merkwaardig? Iemand, die veel weet van een bepaald onderwerp, mag zich toch deskundig noemen? Oh zeker wel. Het is ook niet dat, wat onze bevreemding wekt. Het is het feit, dat als iemand op radio of TV verschijnt en door de presentator als ‘deskundig’ wordt voorgesteld, dat de kijker/luisteraar dat zonder enige vorm van ‘afwachtendheid’ accepteert. Om die deskundigheid te benadrukken wordt de persoon in kwestie voorgesteld met zijn opleiding, titulair en wat hij in zijn leven allemaal heeft gedaan, bereikt of gepubliceerd. Het gaat dus niet zozeer om het leveren van bewijs van deskundigheid, maar om de ‘overrompeling’ van de kijker/luisteraar, dat we hier inderdaad te maken hebben met een ‘deskundige’.

In de Hemel moeten wij altijd wat besmuikt lachen, als er weer een ‘deskundige’ in een praatprogramma opduikt. Want wat de kijker/luisteraar vaak niet beseft is, dat de voorgestelde ‘deskundige’ wel geacht wordt, om de mening van de programmamaker op zijn minst te onderschrijven. Het komt zelden voor, dat een redactie iemand uitnodigt, die een werkelijk totaal andere visie heeft, dan de aard van het radio- of TV programma of de presentator vraagt. Let u maar eens op, de volgende keer: De presentator en de ‘deskundige’ zijn het doorgaans zeer met elkaar eens. Dat moet ook wel, omdat de ‘presentator’ de Ziel van het programma dient te beschermen. Een voorbeeld hiervan is het radioprogramma Standpunt.NL, dat door KRO/NCRV iedere werkdag in de ochtenduren wordt uitgezonden. Hoe gaat het in zijn werk? ‘s  Morgens gaat de redactie van het programma bij elkaar zitten en pikt een onderwerp uit het nieuws. Hierover wordt een ‘prikkelende stelling’ gemaakt en vervolgens wordt een of andere ‘Deskundige’ gebeld, met het vriendelijke verzoek naar de studio te komen, om er zijn ‘deskundige visie’ op te geven. Luisteraars mogen bellen, om hun visie op de stelling en de ‘deskundige’ te geven. Ook is er een website: Stand.nl , waar een soort blog klaarstaat, om al uw meningen te noteren. Wanneer er een zekere discussie ontstaat, dan zou zoiets wel eens interessant kunnen worden, omdat er veel luisteraars zijn, die de ‘Deskundige’ vakkundig kunnen affikken. Maar helaas… Om half drie sluit de blog, want dan gaan de jongens en meisjes van KRO/NCRV naar huis. De andere dag is er een nieuwe stelling en het hele spelletje begint van voor af aan.

Deskundige, reacties op de website, presentator van het programma, alles staat in het teken van de mening, die KRO/NCRV op de maatschappij of hun eigen visie op maatschappelijke vraagstukken heeft. Meningen, die op de blog verschijnen, die hier niet aan voldoen, worden (zie het reglement op de site) eenvoudigweg verwijderd. En u denkt, dat wat u dan nog wel te lezen krijgt, daaruit nog een eigen mening te kunnen vormen? Dan moet u van goede huize komen. Indien u werkelijk uw eigen mening wil weten, lees dan het vraagstuk, trek alle stekkers uit uw telefoon en computer en zoek een rustige plaats op, om uzelf eens te ondervragen. Het is de enige manier, om uw Ziel te kunnen horen spreken vanuit uw eigen Liefde en Waarheid.

Standpunt NL is een quasi-intelligent koffiepraatprogramma met quasi-intelligente ‘deskundigen’ en een vooraf opgezette mening. De ‘prikkelende stelling’ heeft doorgaans weinig om het lijf en prikkelt alleen de irritatie-zenuwen. Heeft u nooit van het programma gehoord? Dan heeft u niks gemist. Dat kan deze Hemelse ‘Deskundige’ u met een gerust hart laten weten.

Geef een reactie