Vrede Met Jou

vrede

Vrede. Wat een eigenaardig woord is dat eigenlijk. Want de hele wereld zegt ernaar te snakken, maar dan wel de Vrede op hun voorwaarden. De Vrede voor Hitler was het opruimen van de Joden. De Vrede voor Erdogan is de hele Turkse wereld voor hem laten buigen. De Vrede voor Poetin is controle hebben over de directe buitenlandse politiek. Om maar eens wat variaties op een thema te benoemen. En de religieuze kerken? Nou, daar zijn nog wel wat voorbeelden van te geven, dat ook zij een ‘heersende Vrede’ geen probleem vinden. Vrede in de wereld betekent dus meestal de macht van de een tegenover de welwillende acceptatie van die macht door de ander. Als je tegenwoordig iemand het woord ‘Vrede’ in de mond hoort nemen, dan is het tien tegen één, dat hij daar iets anders mee bedoelt, dan jij van hem denkt te begrijpen.

Al in eerdere columns is gepoogd uitleg te geven aan, wat Vrede nu eigenlijk is. Woorden als ‘evenwicht’, ‘harmonie’, ‘samenvallen met jezelf’, zijn woorden, die het benaderen. Maar de Vrede, waar Jezus van spreekt, die gaat nog een flinke stap verder. Het vervelende alleen is, dat u als lezer pas werkelijk kunt ‘begrijpen’, wat Wij bedoelen, op het moment, dat u het overkomt. Want Vrede van Jezus is met niets van de eerdere omschrijvingen te vergelijken. Misschien kunnen we het proberen met een ander woord: ‘verliefdheid’. Je weet pas wat ‘verliefdheid’ is, als het je overkomt. Wie zich afvraagt, hoe verliefdheid werkelijk voelt, die is nooit verliefd geweest. Want ‘verliefd zijn‘ weet je voor de rest van je leven. Zo is het ook met Godsbeleven. Ook dat is iets, wat je kent of niet kent.

Jezus wordt vaak benoemd als Vredestichter. Een tikje vreemde omschrijving, als je zou denken, dat Vrede iets is, wat ‘opgericht’ kan worden. Beter is dat woord te verklaren, als men denkt aan het woord ‘brandstichter’. Jezus steekt in jouw Ziel ook iets aan. Vuur van Godsbeleven, Vuur van Verliefdheid, Vuur van Vrede. En om nu te voorkomen, dat we hier een ouderwetse dominees-preek gaan houden, wilden we het hierbij even laten.

De Liefde van Jezus schenkt jou de Vrede van Christus. De Christus als de Verbondenheid met die andere Twee: God en de Heilige Geest. Wie dus Vrede ervaart, echt Vrede, die gelooft niet meer. De mens, die de Vrede van Christus ervaart, die WEET. Net zoals je ‘verliefdheid’ WEET. Werkelijk Vrede van Christus is dus een beleven van Weten en niet een kwestie van geloven. Iemand, die zegt: ‘Ik geloof in de Vrede van Christus’, Weet niet, waarover hij spreekt. Iemand die het wel Weet, zal nooit meer spreken van ‘geloven‘ in de Vrede van Christus. Hij zal met recht kunnen zeggen: ‘De Vrede van Christus is in mij’.

Het omschrijven van het ervaren van dat Beleven van Vrede van Christus aan iemand, die dat niet weet, dat is net zo ingewikkeld als aan een ‘niet-weter’ uitleggen, wat verliefdheid met je doet. Het is zelfs niet verstandig, om er een omschrijving van te geven, want voor je het weet, gaan mensen het omdraaien en zeggen: ‘Ah, dus als ik de voorwaarden kan scheppen, die blijkbaar bij dat Beleven hoort, dan beleef ik dus!’ Tja, dat is een Protestantse benadering van veel dingen, dus doe maar niet. Ook de RK Kerk zou er wel raad mee weten, om die voorwaarden te scheppen, maar ook zij zullen ‘Het Moment’ nimmer kunnen benaderen. Hoe komt dat? Heel eenvoudig. De Vrede van Christus daalt af in jouw eigen Ziel. En het is daar, als het Heiligste de Heilige, dat God en Christus zich met jou en jouw Ziel zullen verbinden. En als dat moment komt, dan zal je overdonderd worden, geëmotioneerd raken en je Zielsgeluk zal de tranen in je ogen doen vloeien. En je zult Weten, dat God van je houdt en je Ziel liefheeft. Je geloof zal een andere dimensie krijgen, die verder reikt, dan welke kerkorde je ooit zal kunnen voorhouden. De Liefde van Christus zal in Zijn Vrede voor jou, deel worden van jouw leven, je woorden en je daden. En ook al zal je niet de hele dag die diep-liefdevolle Beleving kunnen vasthouden, je zult Weten, dat de Hemel in jou woont.

‘Vrede met jou’ is meer dan een wens van goede vrienden. Het is na de Dood en Verrijzenis van Jezus de belangrijkste Stap, die een mens kans overkomen, om zich voor eeuwig verbonden te Weten met de Bron van Liefde.

Geef een reactie