Interview met Kurt Klätschmeier III

mcdkerkgebouw

(vervolg)

Vind u, dat de kerkordes meer met hun eigen organisatie bezig zijn, dan met hetgeen die organisaties willen bereiken?
-Dat mag je wel zeggen. Het gaat voornamelijk over hun eigen opvattingen profileren. En als het even kan, de ander om zijn of haar opvattingen veroordelen. Daarbij tonen de kerkordes zich werkelijk van hun meest ‘gesloten’ kant.
‘Gesloten kant’? Wat bedoelt u precies?
-Iedere kerkorde wil graag de ‘Eenheid van Christus’ in hun vaandel hebben staan. De kerkordes vertalen die ‘eenheid’ als ‘allemaal hetzelfde geloven’ en de manier waarop ze dat willen. Wie daar van afwijkt, zowel in de Leer als in de praktisering ervan, die wordt buitengesloten. En zo krijgen we dus de McDonalds Kerk. Waar je ter wereld ook binnenkomt in een McDonalds restaurant, je krijgt dezelfde kwaliteit frietjes en hamburgers. Zo hebben de kerkordes het ook graag. Bij iedere kerkdienst van welke Protestantse of Katholieke Gezindte weet je, wat je te wachten staat. De priester verkondigt de Kerkelijke Leer volgens Vaticaanse Voorschriften. De dominee verkondigt de Kerkleer, waar hij werkzaam is. En de gelovigen accepteren geen andere visie, dan die zij mogen verwachten. De ‘Eenheid van Christus’ volgens de Kerk.
Maar het is praktisch toch niet te doen, om elke kerkorde, elke priester of elke dominee een ‘persoonlijk’ gestemde dienst te laten houden?
-De enige praktische bezwaren zijn, dat de kerkleiding geen ‘leiding’ meer heeft. En die willen ze nu eenmaal graag wel hebben en daarom zijn ze er ook gaan zitten. En mocht het eens voorkomen, dat een priester of dominee afwijkt van het McDonalds-principe, dan breekt de Hel los. Maar voor een theoloog en voor Jezus zijn dat nou net de interessantste sprekers of doeners. Zij wijken niet af van de ‘Eenheid van Christus’, zij wijken slechts af van de leiding van hun kerk. Het is de kerkorde, die ‘Eenheid van Christus’ in hun eigen macht hebben getrokken. En daarmee de Woorden en Daden van Jezus naar zichzelf hebben toegetrokken. De Rooms Katholieke Kerk durft zelfs te roepen, dat zij handelen NAMENS Jezus en de Heilige Geest!
Tja, dat roepen Wij hier ook al jaren.
-De kerk van Jezus is bij kerkordes een kuddekerk geworden. De gelovigen zijn kuddedieren, die het niet in hun hoofd durven halen, om het eens anders te doen. Niet, omdat ze Jezus misschien voor het hoofd zullen stoten, maar om in hun eigen kerkorde niet buiten de boot te vallen of door hun kerkorde niet te worden geschoffeerd.
En wat zou er volgens u moeten veranderen?
-De mens moet terug naar de basis van zijn eigen geloof. Hij dient te luisteren in zijn eigen Ziel, wat hij wel of niet gelooft. En zich niet laten verblinden door de ‘Overmacht’ van de kerkorde, die met 4,5 miljard gelovigen automatisch de ‘Moederkerk’ is. Maar daar is lef voor nodig. En de meeste gelovigen hebben dat lef niet, of zij zijn onverschillig.
Onverschillig naar Jezus?
-Nee. Als ze Jezus zouden kennen, zoals Hij werkelijk hen wil kennen, dan zouden ze Hem zeer wel als vriend willen. Al was het maar, omdat Jezus veel minder commentaar heeft op het geloof van de mensen, dan op de macht en leiderschap van kerkordes. Dat had Hij al bij de Farizeeërs. Men heeft weinig van Hem geleerd.
U spreekt een heel andere theologische taal, dan de meesten van uw vakbroeders.
-Och. een theoloog houdt zich meestal bezig met tekstverklaring en verbindingen leggen tussen theorieën. Ik heb me in mijn werkzame leven bezig gehouden met de gevolgen van al die theorieën. En dan schrik je je te pletter, als je ziet, dat het Oorspronkelijke Geloof en de Liefde daarvoor, zoals die bij de Apostelen nog terug te vinden waren, langzamerhand zijn ‘geïnstitutionaliseerd’. En dat er dus van spontane Liefde uit de eigen Ziel niets meer leeft. De Kerk is een kerk van Koningsdagfeesten geworden: Alles georganiseerd en God wat is het toch leuk. Maar je kunt en mag alleen datgene doen, wat we georganiseerd hebben. Zelf jullie Koning krijgt een draaiboek, wat hij het liefst naar de letter en tijd dient te volgen. Nou, leuke verjaardag.
Maar de Koning viert ook zijn persoonlijke verjaardag met zijn eigen vrienden. En toont zich op 27 april aan het volk.
-Dat is het ook precies. De Koningsdagkerken tonen Jezus aan het volk en iedereen juicht. Maar Jezus Zelf zoekt zijn Geluk bij zijn werkelijke vrienden. En Hij wil iedereen tot Zijn Vriend maken. Maar dan wel in een persoonlijke relatie met Hem. Als de mensheid denkt, dat te zullen bereiken met Hem een plezier te doen, door iedere zondag voor Hem te juichen, dan moeten ze zich toch eens realiseren, dat de Koning wel zwaait, maar hen niet kent. En ook zo niet wil kennen. ‘Hosannah’ klinkt mooi. Maar ‘Kruisig Hem’ is Hij niet vergeten. Dat waren dezelfde mensen.
Mag ik u danken voor uw tijd en u de Vrede van Christus toewensen?
-Ik dank u. Ik krijg nu eerst een rondleiding en daarna zal ik mijn plaats weten. De Liefde van Jezus is met u.

Geef een reactie