Vrijheid van Terreur

sintintocht

Wie vandaag de dag de krant openslaat, weet soms niet meer, waar hij kijken moet van de meningen, die mensen menen te mogen hebben. En dan niet over andere mensen maar ertegen. En dan hebben Wij het uiteraard niet over een simpel verschil van standpunt, maar de veroordeling van de ene bevolkingsgroep door de andere. Of het nu gaat over Transgenders (zie de column van gisteren) of over wel of niet Zwarte Piet (de Intocht van Sinterklaas 2016 wordt juist vandaag ‘gevierd’), overal en tegen iedereen heeft de mensheid wel wat in te brengen. Als Wij niet beter wisten, zouden We kunnen denken, dat de mensheid de Hemel niet meer nodig heeft, om andere mensen te bedreigen. De tijden zijn duidelijk aan het veranderen. Vroeger kon je nog als ‘deskundige’ ergens je mening geven en die werd dan gerespecteerd. Tegenwoordig wordt zowel je mening als je ‘deskundigheid’ met de grond gelijk gemaakt. En iedereen doet er aan mee. Zelfs bij het Proces rond Geert Wilders werd een vrouwelijke Rechter, Elianne van Rens, gewraakt, omdat zij vooringenomenheid demonstreerde tegenover de deskundige rechtsfilosoof Paul Cliteur. En als vroeger een Paus een uitspraak deed, dan werd dat door de gelovigen voor feit aangenomen. Tegenwoordig heeft de Media openlijke kritiek op de Kerkvorst, wiens Ambtelijke uitspraken vroeger als ‘Onfeilbaar’ werd beschouwd. In Amerika wordt een miljardair tot President gekozen, die ronduit zegt: ‘We gaan een muur bij de grens van Mexico bouwen en de Mexicanen gaan ervoor betalen.’

Het is de tijd, waarin iedereen gaat praten. Mening of niet, onderbouwd of niet, belangrijker is, dat je zegt een mening te hebben, dan dat je die zou moeten kunnen onderbouwen. En mocht je die mening kunnen onderbouwen, dan moet je nog maar zien, of die gehoord wordt. Want aan de toon van je stem of de woordkeuze van je mening stopt men je maar al te graag en te vaak in een hokje. En een knappe jongen, als je daar weer ongeschonden uitkomt. Maar meer nog ben je gelukkig, als je daar niets van overhoudt.

De wereld leeft in een ‘gesproken vrijheid’. Je mag wel een mening uiten, zolang die mening maar niets verandert aan de maatschappij. Want ieder heeft het recht op een mening en dus ook heeft ieder recht op een andere mening. Het gevolg is, dat niemand iets met een mening of opvatting kan of mag doen, zonder daarbij een andere groep met een tegengestelde mening voor het hoofd te stoten. En dan gaat er een oeroude wet gelden, die men bij het dierenrijk ook kent. Degene, die het hardste schreeuwt, die wint. Ongeacht de juistheid van de mening. Want degene, die schreeuwt laat niet alleen zijn stem horen, maar geheel in lijn met de natuurwetten, ook zijn tanden zien. En die tanden zijn soms zwaar bewapend. ‘Tot de tanden bewapend’ heet dat. En de mensheid, die daar geen antwoord tegenover stelt, verliest het debat, zijn recht op eigen mening en dus ook zijn vrijheid van leven, zoals hij dit verkiest.

Het spreekwoord luidt: ‘een brutaal mens heeft de halve wereld’. Maar Wij zien met lede ogen aan, hoe brutaal mensen soms worden, om zo de hele wereld te ‘hebben’. De strijders van IS zijn natuurlijk de meest in het oog lopende terroristen. Maar straks bij de Intocht van Sinterklaas lopen ook terroristen rond. Zij zaaien ‘terreur’ met hun acties en de politie en Gemeente Maassluis moeten binnen de hen beschikbare middelen proberen, het feest voor de kinderen niet uit de hand te laten lopen. De hele wereld kijkt morgen naar Maassluis. En de Ambassadrice van de anti Zwarte Piet Beweging in Nederland, Sylvana Simons, wil volgend jaar meedoen aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Want ook daar geldt al jaren: “Wie de grootste bek opzet, krijgt de meeste zetels’. Het Populisme heeft definitief zijn plek in de wereldgeschiedenis ingenomen.

We zijn Hier niet tegen de vrije meningsuiting. We zijn tegen het misbruik ervan. Of zoals de oud CPN Politicus Marcus Bakker, naar wie nota bene een heuse Zaal is vernoemd, eens sprak: ‘Het feit, dat je gebruik mag maken van je vrijheid op een eigen mening, betekent nog niet, dat je het altijd maar moet willen.’ Marcus Bakker heeft gelijk. En God bewaar de Nederlandse kinderen, die in hun onschuld straks Sinterklaas verwelkomen en daarbij te maken krijgen met ‘terroristen’, die de deskundigheid van Marcus Bakker aan hun laars lappen.

‘Vrijheid van terreur’ zou bij Wet de enige vorm van vrije meningsuiting moeten zijn, die als misdrijf wordt aangemerkt.

 

Geef een reactie