Het Hemelse ‘Eer’-gevoel

 

gloria

In de categorie ‘Zinloze Vermakelijkheden’ vandaag het (Nederlandstalige) Gloriagebed bij een Eucharistieviering van de RK Kerk per regel door de Hemel van commentaar voorzien:

Eer aan God In den Hoge                                                                                   – Het begint aardig                                                                                                  En vrede op aarde aan de mensen, die hij liefheeft                                          – Dat zijn dus alle mensen, ook de niet-katholieken. Dat valt dan weer tegen.                                                                                                                     Wij loven U                                                                                                          – Ach gut!                                                                                                               Wij prijzen en aanbidden U.                                                                               Nergens voor nodig. Er staat hier al de hele dag een Engelenkoor te jengelen en die  weten ook al niet van ophouden!                                              Wij verheerlijken U                                                                                             Hou toch op met die vals klinkende Farizeeërsteksten!                             En zeggen u dank voor Uw grote heerlijkheid                                                ‘Dank voor Uw grote heerlijkheid’? Welke Katholieke grootmongool heeft deze tekst bedacht?                                                                                         Heer God, Hemelse Koning, God Almachtige Vader                                       Ook dat nog!                                                                                             Heer, eniggeboren Zoon…                                                                                 ‘Eniggeboren Zoon?’ Wel eens van de ‘Zonen Gods’ gehoord?                   Jezus Christus!                                                                                                  Nou, zeg dat wel!                                                                                                Heer God, Lam Gods, Zoon van de Vader                                                        Over wie hebben we het nu? De Vader of de Zoon?                                     Gij die wegneemt de zonden der wereld                                                           – De mensheid zondigt meer tegenover de wereld, dan de wereld tegenover God.                                                                                             Ontferm U over ons                                                                                           – Als we dat niet zouden doen, dan was er geen wereld. De eerste oprechte vraag. En laat de rest maar achterwege. We zijn niet zo gecharmeerd van opzichtig valse vleierij!                                                         Gij die wegneemt de zonden der wereld                                                            – De mensheid zondigt meer tegenover de wereld, dan de wereld tegenover God.                                                                                                           Aanvaardt ons gebed                                                                                        – Oh…. Oh, is dit een gebed…?  Sorry….                                                          Gij die zit aan de Rechterhand van de Vader                                                   – En maar trekken en knijpen in Zijn Vingers! Om gek van te worden!      Ontferm U over ons                                                                                           – De enige zuivere zin in voor de rest een draak van een eh… gebed.       Want Gij alleen zijt de Heilige.                                                                           – Nou, daar horen we van op. Willen we even opsommen, wie de RK Kerk nog meer als ‘Heilig’ beschouwt?                                                                        Gij alleen de Heer.                                                                                              – Misschien is het aardig, om eens uit te zoeken, of Jozef en Maria een broer of zus hadden. Want dan is dat natuurlijk ook een echte Heeroom of Heertante van Jezus! Althans, volgens de RK Kerk dan, natuurlijk!             Gij alleen de Allerhoogste…                                                                                – Toe maar! Een kerkorde zonder hoogtevrees.                                                 Jezus Christus!                                                                                                    Voor diegenen, die later hebben ingeschakeld: ‘Nou, zeg dat wel!’      Met de Heilige Geest…                                                                                        Voor een kerkorde, die beweert, dat zijn hele bestaan rust op de Kracht van de Heilige Geest, komt diezelfde Heilige Geest er hier maar bekaaid vanaf.                                                                                                                           In de Heerlijkheid van God de Vader.                                                               – De Heerlijkheid van God de Vader. Dat klinkt als een hotel-café-brasserie in het zuiden des lands. Met massage, sauna en whirlpool.                                                                                                               Amen.                                                                                                                  ‘Laetus’ zal je bedoelen.

Morgen: De Lezingen

Geef een reactie