Koekjes Van Eigen Deeg

koekenbakkers

Deze week zijn de Nederlandse Bisschoppen in Rome. In het kader van het jaar van de Barmhartigheid was het vandaag de zogenoemde Nederlandse Dag. Ook de Paus was aanwezig en deze vroeg aan een pas gewijde Nederlandse priester, kapelaan Gideon van Meeteren, de zegen. Dat werd dus de Neomistenzegen.

Een Neomistenmis is de eerste Eucharistieviering van de nieuwe priester, die nog helemaal ‘vol’ is of als zo wordt beschouwd, van zijn Herderlijke Taak. Na afloop van een Neomistenmis is er vaak gelegenheid tot het ontvangen van de Neomistenzegen. De neomistenzegen is een speciale zegen van een pasgewijde priester waaraan bijzondere kracht en steun wordt toegeschreven. De Paus vond dit een goed reden, om bij zijn eigen priester langs te gaan, om diens zegen in ontvangst te nemen.

De Paus heeft ook een toespraak gehouden voor alle Nederlandse pelgrims, die voor dit Jubeljaar speciaal naar Rome zijn afgereisd. De Paus sprak woorden van Goddelijke Barmhartigheid. Dat waren mooie woorden. Vervolgens verwoordde Zijne Heiligheid het toch weer naar Zijne Heiligheid’s eigen kerkorde met de woorden: ‘En deze heilbrengende goedheid van God is op een bijzondere manier te ervaren in het sacrament van Boete en Verzoening. De Biecht is de plek waar we het geschenk van Gods vergeving en barmhartigheid ontvangen. Het is daar dat de omvorming van ieder van ons begint, alsook de hervorming van het leven van de Kerk.’ De Barmhartigheid van God en de blijkbaar onmisbare noodzaak, daar de RK Kerk bij te moeten halen. We hebben het al eens vaker gehad, over hoe de Hemel daarover denkt.

We kunnen wel vaststellen, dat de Rooms Katholieke Kerk een kerkorde is, die vooral graag hun koekjes van eigen deeg promoot. Of dat nu gaat om de benoeming van zo’n ‘Jubeljaar’, dat natuurlijk niet alledaags is. En uitsluitend door Zijne Heiligheid de Paus kan er een extra Jubeljaar worden ingevoegd. En daar heeft Paus Franciscus dus gebruik van gemaakt. Het levert de RK Kerk een hoop promotie op, veel Pelgrims en daarbij dus ook veel geld. Wie denkt, dat de Schoorsteen in de Sixtijnse Kapel alleen kan roken van Gods Barmhartigheid, die heeft een te idealistisch beeld van kerkordes in het algemeen en die van de RK Kerk in het bijzonder. Ook in ‘Rome’ draait alles om geld. Het betekent dus in de praktijk, dat de Pelgrims in Rome fors moeten betalen voor de koekjes van eigen deeg. En dan mag er bij een Neomistenmis een Volle Aflaat worden verdient, uw volgzaamheid is de verzekering voor de RK kerk, dat zij nog bestaansrecht hebben. En zij dus dat recht uitbuiten, door bepaalde deuren Heilig te verklaren, die uitsluitend tijdens zo’n Jubeljaar geopend worden en waardoor de Pelgrimsganger devoot naar binnen wordt geloodst.

Bedenk als Pelgrimsganger wel, dat de gelovigen uit vroegere eeuwen aan de bouw van al die gebouwen, pleinen en deuren hebben ‘meebetaald’ door die andere ‘koekjes van eigen deeg’, die uit de koekenbakkerij van het Vaticaan werden getoverd, om de mensen met diezelfde ‘Barmhartigheid van God’ een Deels of Volle Aflaat aan te smeren. En dat juist u er aan meebetaalt, om de hele zaak over honderd jaar nog steeds te kunnen runnen. U bezoekt dus de koekenbakkers, die uw geld nodig hebben, om hun koekenbakkerij ‘in de lucht te houden’. En daarbij ook nog schaamteloos reclame te maken voor hun ‘onmisbaarheid’ inzake Sacramenten en Verkondiging.

De RK Kerk heeft tot 1517 het alleenvertoningsrecht kunnen opeisen. Pas met Maarten Luther kwam er een einde aan die hegemonie. Het duurde even, voordat de koekenbakkerij van de Volle Aflaten in Rome werd gesloten en werd teruggebracht tot een klein bakoventje bij de Paus op Zijn kantoor en waarvan hij alleen het gebruikersrecht heeft.

Wie werkelijk de Liefde van Jezus wil eren met een Pelgrimstocht, die heeft in ‘Rome’ niets te zoeken. De echte Pelgrimstocht gaat een mens pas ondergaan, indien hij op weg gaat met zijn eigen Ziel. De Barmhartigheid van God en de Hele Hemel zal hem dan vergezellen. En het is God, die met die mens het Brood deelt en de Wijn drinkt. Het Brood en Wijn van Zijn Liefde. En dan zult u oprecht Biechten tot Gods Liefde, maar meer nog tot uw eigen Ziel. En de vergeving en Genade komt van Hem, die daar Zelf Heer en Meester over is. En daar geen koekenbakkers uit ‘Rome’ voor nodig heeft, om die vervolgens van hun eigen deeg een surrogaat te fabriceren, om dat vervolgens voor veel geld en aanzien aan de gelovigen door te verkopen.

De priester met zijn hart op de goede plek is een ware verkondiger van Gods Liefde. Iedere koekenbakker met zijn hart op de goede plek is dat ook. Het is de Ziel, die Gods Barmhartigheid draagt. Het is ook de enige plek met werkelijk Heilige deuren. En als u dan werkelijk die Barmhartigheid uitdraagt, dan staan die Heilige deuren altijd en voor iedereen open. De Hemel zal dan iedere dag over uw Ziel een Jubeldag hebben.

Geef een reactie