Het Doel Heiligt de Middelen

burke

De titel van deze column is vandaag welzeer treffend. Tenminste, als het aan kardinaal Burke ligt. Voor wie deze kardinaal niet zo goed kent: Het is een Amerikaanse geestelijke, die in 2006 door de Paus Benedictus XVI tot lid van de Apostolische Signatuur werd benoemd. In 2010 werd hij tot kardinaal ‘gecreëerd’. Zo heet dat, waarschijnlijk omdat Jezus, Petrus, de Apostelen en de eerste Christenen nimmer hebben geweten, wie of wat een kardinaal eigenlijk is. Ook in de Bijbel komt de term totaal niet voor. Een creatieve Geest binnen de RK Kerk is hier waarschijnlijk aan het werk geweest, zonder dat hij bij name genoemd wilde worden. De RK Kerk kent drie soorten kardinalen: de kardinaal-bisschop, de kardinaal-priesters en de kardinaal-diakens. De kardinalen hebben tot taak, om de continuïteit van het Pausambt te waarborgen, waaronder ook de keuze van een nieuwe Paus. Dit ‘voorrecht’ werd een kenmerkend aspect, toen Paus Nicolaas II in 1059 de Apostolische Successie afschafte, door de keuze van de nieuwe Paus te delegeren naar kardinalen. Dit werd met name gedaan, omdat rijke Italiaanse families kans zagen, om met veel geld invloed uit te kunnen oefenen op het beleid van de RK kerk. Hooggeplaatste functies binnen de kerk waren te koop en menige familie kocht zich zo een bisschoppelijke vertegenwoordiging uit hun eigen midden.  Ook toen gold al: ‘Het Doel heiligt de middelen’.

Kardinalen hebben ook de taak om de Paus van advies te dienen, of de RK Kerk te ‘regeren’ indien er een Sedisvacatie van de Heilige Stoel is. Kardinaal Burke behoort tot de groep kardinaal-diakens en is in die functie lid geweest van de Congregatie voor de Bisschoppen. In december 2013 werd hij, na openlijke kritiek op de Paus over diens wat minder nadrukkelijke standpunt met betrekking tot homohuwelijk, door de Paus ontslagen uit die functie.

Kardinaal Burke is een man, die graag zijn missen opdraagt in het ‘Ad Oriëntem’ decor, waarbij de kardinaal graag gekleed gaat in gewaden, die bij de meeste geestelijken in de kast blijven hangen, zoals de rode Cappa Magna. Hij is een verpersoonlijking van een schoolvoorbeeld van wat wij verafschuwen, namelijk om toch vooral met de Waardigheid van de RK Kerk te koop te lopen. Het is aan de ene kant triest, dat men in ‘Curieuze Kringen’ er ook curieuze gewoontes op na wil blijven houden. Maar goed, als kardinaal Burke deze poppenkast nu eenmaal leuk vindt, ga je gang. Als je zo nodig voor schut wilt lopen, omdat iedereen heel erg moet weten, dat jij een kardinaal bent, welja. Maar wie aan de Paus komt, die komt aan het fundament van de RK Kerk. En hier dreigt kardinaal Burke niet alleen de Paus met een publieke oorwassing, maar ook dreigt de kardinaal zijn middelen heiliger te verklaren, dan de Heilige Stoel lief is. Het Doel van de kardinaal is de RK Kerk te redden van de ondergang van Recht in de Leer blijven. Maar door het zagen aan de poten van de Heilige Stoel zal kardinaal Burke enkel bereiken, dat er nog meer mensen zich zullen afkeren van de RK kerk, omdat die niet eens in staat is, om op pastoraal-diakonaal niveau één Gezicht te tonen.

Het is kardinaal Burke zelf, die een publieke oorwassing welhaast niet meer kan ontgaan. De Paus moet korte metten maken met opstandige kardinalen, die niets moeten hebben van zijn visie van Barmhartigheid. Want nergens heeft de Paus zijn zegen gegeven aan homo-huwelijken. Het enige, dat de Paus beseft is, dat Hij, zelfs als Hoofd van de Kerk, niet de enige is, die een mening mag hebben over dergelijke vraagstukken. En dat hij ook niet de enige is, die een Zielsverlangen van mensen, die wel degelijk in God geloven, de deur moet wijzen, omdat zij hun intieme beleving van die Liefde een Andere Gedaante geven, dan de RK Kerk voorschrijft.

Kardinaal Burke is vergeten, dan wel verloren, dat de RK Kerk zich een Herderlijke Taak heeft toegedicht. Dat dit gebeurt binnen een Religieus opgestelde dictatuur is al erg genoeg te noemen. Maar de kardinaal zal moeten buigen voor de Paus, of de Paus zal hem laten barsten. Compleet met zijn ‘Ad Oriëntem’ en zijn mooie Cappa Magna. Aan de RK Kerk mag veel te verwijten zijn, ook van Hemelse Zijde. Maar zij is geen Toneelvereniging, die haar Doel wil bereiken, door alle middelen te Heiligen. De Paus beseft dit en met hem heel wat Katholieken, die in hem werkelijk een Persona Christi zien. En diegenen, die denken zoals kardinaal Burke, kunnen beter terugtreden en zich aanmelden bij de Joodse Kerk voor het Farizeeërschap. Daar zullen ze beter gedijen.

Geef een reactie