Mystiek Voor Beginners I

mystiek

Vanaf vandaag zullen wij proberen, om in een aantal columns, u een beetje wegwijs te maken in de wereld van mystiek. Niet zozeer, om er een ‘masterclass’ van te brouwen, noch een handboekje ‘Praktische Mystiek’ te schrijven. Zo simpel zal het helaas niet worden. Maar we kunnen u wel duiden, wat u zich voor kunt stellen bij Mystiek en daarbij vooral te letten op de ‘Grondregels’. En om het helemaal volledig aan te geven, gaan wij hier uiteraard uit van ‘Religieuze Mystiek’.

In de column van gisteren kon u een mystieke vorm van het Scheppingsverhaal lezen. En wat meteen opvalt is, dat in deze beschrijving op geen enkele manier is geprobeerd, de gebeurtenissen in een zekere tijd of in een zekere ruimte te plaatsen. Dit is voornamelijk gedaan, om uw gedachten niet meteen een beperking op te leggen. Religieuze Mystiek kent geen grens van zekere tijd of zekere ruimte. Indien u Religieuze Mystiek ‘aan den lijve’ ondervindt, dan zult u meteen opvallen, dat juist zekere tijd en zekere ruimte volledig vervagen. Het enige, dat u ervaart is ZIJN en wel in volledige Harmonie met u en uw Ziel.
Wat u in ons verhaal van gisteren ongetwijfeld ook opgevallen zal zijn is, dat God er niet in voorkomt. Ook dit is gedaan, om uw geest niet te beperken tot de zekere God, waarin u al dan niet gelooft. ‘God’ is in mystieke zin geen Vader, die in een soort Koninkrijks-Hemel op Zijn Troon zit en de hele dag wensspelletjes zit te bedenken. Wanneer u dat toch wenst te geloven, dan mag dat best, maar dan bent u zo niet tot mystieke ervaringen in staat. Uw beperking ligt in uw geloof en met name, hoe (in dit geval) God moet worden beschouwd.

Het betekent dus beslist, dat u uw zekere geloof en de manier, waarop u dat geloof belijdt, achter u moet laten. Als u terugkeert, dan pakt u het maar weer mee. De vraag is, of u dat dan nog zult doen, maar dat is voor een andere keer. Het betekent dus, dat u zich totaal dient over te geven aan uzelf en uw Ziel, wat en hoe deze ook mag spreken en/of leven. Er mag dus geen enkele ‘controle’ door u of uw gedachten bestaan of worden uitgeoefend op datgene, wat uit uw Ziel gedacht, gesproken en/of geleefd wordt. Laat het maar rustig komen, zoals het komt. Later mag u zelf bepalen, wat u er van wilt houden. Er mag ook geen enkele belemmering bestaan, door het zekere geloof, dat u heeft of zegt te hebben. Laat het achter en laat u zich meevoeren in de Andere Wereld van Zijn.

Voor sommige van de lezers zal dit alles lijken op mediteren. Daar zit ook beslist veel van bij. Maar in zoektocht naar Mystieke Ervaringen is niet gewenst, dat u zelf denkt. Dat wordt voor u gedaan. En wij kunnen u verzekeren, dat u er behoorlijk van op zult kijken. Want u zult uw Ziel horen spreken, zoals u nimmer had kunnen bedenken, dat uw Ziel zou kunnen doen. En we kunnen u vertrouwelijk melden, dat uw Ziel datzelfde zal ervaren. En juist in het begin zal het wat geduld vergen, om uzelf het zwijgen op te leggen en uw Ziel de zekere ruimte en zekere tijd te laten overnemen van Zijn. En u merkt, dat u op de Goede Weg bent met die ervaring, als uzelf het besef van zekere ruimte en zekere tijd loslaat. Het enige, dat u dan nog ervaart is Zijn. En dat is op zich al een  f-e-n-o-m-e-n-a-l-e  ervaring!

U zult een Vrede met uzelf en met uw Ziel ervaren, zoals u nimmer heeft kunnen denken, dat dit kan. Het is de Vrede van Zijn. En mocht u uzelf de mogelijkheid kunnen gunnen (ziet u wel:  geen tijd of ruimte, slechts Zijn. Het IS of het IS niet.) om dit te herhalen, dan zal het u steeds makkelijker afgaan, om die Verbondenheid met uw Ziel en Zijn te bereiken. Maar geduld is nodig en een totale loskomen van al, wat u zou kunnen bedenken, om het niet te kunnen of willen bereiken.

Morgen zullen we eens wat Mystieke Ervaringen van anderen van dichtbij beschrijven en de werkelijke betekenis ervan proberen te achterhalen.

Geef een reactie