Ontbijt Op Bed

In veel huisgezinnen is het op zondagmorgen een ritueel, dat er een ontbijt op bed wordt geserveerd. En meestal gebeurt dat door vader en vaak ook met ‘hulp’ van de kinderen. Moeder mag dan lekker blijven liggen, terwijl in de oven de croissantjes liggen gaar te bakken, de eitjes al dan niet hard of zacht gekookt in de pan op het vuur en de ene geroosterde boterham naast het andere beschuitje komt te liggen. Jam, kaas, vlees, zoet, het kan niet op met zo’n ontbijtje. Gezelligheid troef en iedereen een goed humeur, vooral mamma, natuurlijk.

Vrijwel niemand zal er bij nadenken, waarom zo’n ontbijtje eigenlijk wordt geserveerd. Waarom ook? Immers, het is een familiegebeuren en je hoeft niet overal iets achter te zoeken. Maar dat doen wij hier nu eenmaal wel. En zo kwamen we tot de conclusie, dat er minimaal wel drie redenen te verzinnen zijn, waarom dat gedaan wordt. De eerste is, om de Liefde voor mamma te doen leven, de tweede, om de Liefde voor het ontbijt klaarmaken te kunnen beleven en de derde reden, omdat pappa en/of de kinderen zichzelf graag eens van zijn goede kant wil laten zien. Natuurlijk kunnen er nog wel wat redenen worden bedacht (een ‘goedmakertje’ bijvoorbeeld) maar laat ons eens gericht zijn op deze drie mogelijkheden. En dan komt natuurlijk de vraag: Welke van de drie redenen beschouwt u als de zuiverste? En vooral de vraag, of u dat afdoende kunt motiveren.

We zullen ze eens afgaan; De Liefde voor mamma. Dat is natuurlijk een mooie reden. Maar het betekent wel, dat u als vader alles in het werk zult stellen, om die Liefde te doen leven, ongeacht, hoeveel moeite het u kost. U houdt van mamma en u wil dat ondubbelzinnig kenbaar maken. Dat betekent niet alleen het klaarmaken van het ontbijt, maar ook de rotzooi na afloop weer netjes opruimen. Valt er een rauw ei? Opruimen! Brandt er een boterham zwart in het broodrooster? Weg ermee. Mamma heeft er niets aan, om na het ontbijt drie uur in de keuken bezig te zijn, om het weer toonbaar te krijgen. En onthoudt u even die zin: ‘Hoeveel moeite het u kost’. Het betekent zoveel, dat u zich geen moeite getroost, om mamma de eer te geven, die ze volgens u verdient.

De tweede reden: Het wekelijkse ‘familiegebeuren’. Ook heel gezellig, want het verstevigt de band tussen ouders en kinderen. En het is groot feest, als iedereen op bed zit te smullen van een boterham met jam of een vers gebakken croissant. Dat is natuurlijk geen enkel probleem, zolang u zich maar bewust bent, dat dit hele gebeuren een totaalgebeuren is en niet direct opgedragen aan moeder. In geval van deze weg, gaat het om elkaar.

De derde reden: Pa wil zich van zijn beste kant laten zien, in de hoop bijvoorbeeld, dat mamma hem heel lief vindt, wat zich hopelijk voor pa uit in een ‘benefit’ na afloop van het ontbijtje. De kinderen zijn dan naar de TV en pappa en mamma kunnen even ‘privé’ hun wederzijdse verlangens uitleven. Natuurlijk zijn er meerdere variaties op dit thema, maar het punt is, dat pappa dan zichzelf toont als ‘kijk mij eens lief zijn’.

Samenvattend: In de eerste reden gaat het om mamma, in de tweede om het totaal en in de derde om het individu.

Zijn er meer van dit soort situaties te schetsen? Zeker wel! En wanneer dat gebeurt, dan kan er altijd worden stilgestaan bij de vraag: voor wie of wat gebeurt het en welke reden heeft iemand voor ogen, om het zus of zo te doen.

En dan kan het wel gebeuren, dat bij dergelijke gebeurtenissen de ene reden wordt opgegeven, terwijl de andere reden eigenlijk wordt gebruikt. Want pa met zijn ontbijt zal natuurlijk graag willen melden, dat het ontbijt voor mamma is. Dat hij de gezelligheid van het gezamenlijke ontbijt eigenlijk voor ogen heeft, doet hij wel leven, maar dat zegt hij niet. En hij zwijgt al helemaal over die derde reden, want dat zou mamma wel eens niet zo netjes vinden van pappa. Nee, als pappa voor de derde reden gaat, dan is het wijselijk, om daar tegenover mamma niets te laten merken. Sterker nog: Pappa heeft het liefst, dat het initiatief van mamma afkomt!

We gaan u morgen eens een ander vergelijk voorhouden, waarbij u de regels één op één kunt toepassen. En dan zal blijken, of u het allemaal nog wel net zo netjes vindt, wat pappa kan bedenken.

Geef een reactie