In de RK Kerk wordt vandaag het feest gevierd van Maria Boodschap. Voor de niet-katholieken: Dit is niet de opening van een Hemels soort winkelcentrum, maar de Kerk viert hier de gebeurtenis, dat een Engel des Heren aan Maria is verschenen met een opmerkelijke mededeling: Maria is zwanger en de Heilige Geest is blijkbaar de Vader.
Het blijft toch maar een merkwaardige manier van beredeneren, die de RK kerk er door de eeuwen heen hierbij op na houdt. De Liefde van God in de Boodschap van de Engel, die volgens de Kerk Maria even komt vertellen, dat ze zwanger is van de Heilige Geest. Er zijn nogal wat vraagtekens te zetten bij de juistheid van de vertelling. Allereerst al het feit, dat Maria verloofd was met Jozef. Blijkbaar heeft de Hemel volgens de Kerk daar nu net geen Boodschap aan, aangezien Maria volgens de overlevering blijkbaar voor een voldongen feit werd gesteld. Er wordt haar niets gevraagd en dat is hoogst ongebruikelijk in Hemelse Kringen. Dat getuigen alle andere verklaringen van mensen, die ooit een Hemelse Verschijning hebben gekregen: ‘Altijd werd gevraagd, of iemand dit of dat wilde doen of op zich nemen.’ en dan nog wel uitermate Liefdevol. Wie herinnert zich niet het relaas van Bernadette Sobirous, die verklaarde, dat de Dame haar gevraagd had, ‘of ze zo goed zou willen zijn, om…’ Bernadette had dus de keuze, om ‘neen’ te zeggen!
Zo vraagt Jezus de mens, zo vraagt God de mens. Er is altijd en immer de vrijheid van kiezen. En uitgerekend aan Maria zou de Hemel deze bijzondere Liefde niet getoond hebben? Dat gelooft niemand, maar de Roomse Kerk vertelt het ons wel als zodanig. Het antwoord van Maria, die met net zoveel Liefde de aan haar gevraagde opdracht wil vervullen, is: ‘Mij geschiede naar Uw Woord’. Tja, de Hemel weet ook wel aan wie ze een dergelijke vraag kan stellen. En het ligt voor diezelfde Hemel in de lijn der ‘verwachting’, welk antwoord ze zullen terughoren. Maar dat is voor de Hemel nog geen reden, om daar alvast vanuit te gaan. Zo in de trant van: ‘We komen je melden, dat je zwanger bent, want we dachten, dat je er wel geen bezwaar tegen zou hebben.’ Zulk een affreuze onbeschoftheid is niet van de Hemel. Die komen we wel tegen, als Kerkordes met hun ‘Leer der Kerk’ op de proppen komen en er daarbij voetstoots vanuit gaan, dat de Hemel de hele zaak wel zal ‘accorderen’. Nou, dat doet de Hemel dus gewoon niet. Maar omdat er in de wereld nog veel te veel naar de macht en aanzien van kerkordes wordt opgekeken, geeft de Hemel in zulke gevallen het enige antwoord, dat ze kunnen geven. Het antwoord, dat Maria ook vrij was om te geven, als de Hemel het haar niet fatsoenlijk gevraagd zou hebben:
‘Nou…het zal nou wel te laat zijn, om nee te zeggen, niet?’
We herhalen het hier nog maar eens: Als er één Kerkorde is geweest, die door de eeuwen heen Hel ende Verdoemenis heeft afgekondigd over meisjes, die ongehuwd zwanger werden, dan was het wel diezelfde Rooms Katholieke Kerk. En dan voor Maria een Heilig verklaarde uitzondering maken is hypocriet avant la lettre. Sterker nog, Maria wordt geprezen als de Koningin van de Hemel. Alleen al deze huichelachtige benadering van haar betekenis in de geschiedenis rond Jezus, doet de Hemel walgen van dergelijke vereringsfeestjes. Schaf die 25e maart daarom in Godsnaam maar af. Maar dat zal de Kerk niet doen. Ze zal deze woorden niet willen geloven, want die zijn niet van een Engel des Heren. En zoals menigeen weet praat de Roomse Kerk alleen met Hemelse Gelijken. En gaan daarbij niet minder, dan voor diezelfde Heilige Geest, die het hele Roomse standpunt aangaande ongehuwde vrouwen intussen volledig onderuit geschopt heeft. Met instemming van Maria Zelf, die op de Hemelse vraag een Hemels Liefdevol antwoord gaf. Een Katholiek antwoord gaf ze in ieder geval gelukkig niet. Dat zou namelijk geweest zijn:
‘En? Wat schuift het?’